Foto

Adrian Tudor: "I-as cere lui Adi Tudor sa joace pentru echipa!"

Adrian Tudor a revenit la nationala de seniori si va juca din nou sub tricolor in preliminariile EuroBasket 2011 din aceasta vara. Un alt Adi, parca reinventat, a discutat cu modestie la finalul sedintei de pregatire de astazi despre asteptarile pe care le are alaturi de colegii sai, despre atmosfera din sanul echipei si a punctat cateva momente de la inceputul carierei de international.

Ai revenit la echipa nationala de seniori dupa un an de absenta. Cum a fost reintalnirea cu baietii?
Una foarte placuta. Tot timpul cand vii la lot este o perioada frumoasa. Ma intalnesc cu fosti colegi de nationala, cu fosti colegi de echipa si mereu ne dorim sa jucam cat mai bine. Sper ca ne vom califica la Campionatul European. Pentru noi este foarte dureros, avem multi jucatori de valoare si trebuie sa ne demonstram si noi calitatile si sa ajungem la Campionatul European.
 
Desi esti un jucator tanar, ai deja multi ani de cand evoluezi sub tricolor. Iti mai aduci aminte momentele acelea de la debut sau amintirile s-au estompat?
Nu s-au uitat! Tin minte si acum cand am venit prima oara la echipa nationala. Evoluam la Brasov si antrenor la echipa nationala era domnul Mircea Vulc. Imi aduc aminte ca nu am prins lotul de 12 jucatori, insa eram acolo! Mi-a placut foarte mult. Erau jucatori foarte valorosi ca Paul Helcioiu si Claudiu Fometescu. Ma bucur ca am crescut langa ei an de an...  Apoi s-au retras de la nationala si acum trebuie sa ducem noi greul.
 
La Brasov in acea perioada era antrenor Dan Calancea, actualul tehnician al lotului universitar. Ai apucat sa schimbati cateva impresii?
Ne-am intalnit in hotel, dar n-am avut o discutie mai ampla. Pe domnul Calancea il cunosc de foarte mult timp si aproape in fiecare an ne intalnim. Si la nationala de seniori a fost acum doi ani si ne-am inteles foarte bine. Este un antrenor foarte bun care vrea sa demonstreze din ce in ce mai mult si care este mereu dornic sa invete. Acest lucru este foarte bun pentru un antrenor si admir aceasta calitate cel mai mult la dumnealui. Ii doresc multa bafta la competitia din China.  Chiar merita!
 
Ne-ai pasat decisiv si am ajuns la capitolul antrenori. Cum a fost primul contact cu selectionerul  Romaniei, americanul Carl John Neumann, un fost mare jucator de NBA?
Intr-adevar un mare jucator! La Universiada a fost cel mai bun, a avut medii de 40 de puncte. Se vede ca este un om foarte bun si care a trecut prin foarte multe in viata. Are o experienta bogata si acest lucru este perfect pentru o echipa tanara ca a noastra  si dornica de performanta.  Avem un antrenor cu renume  si faptul ca a fost jucator il ajuta sa ne inteleaga mai bine. Imi place cum vorbeste si cum abordeaza fiecare antrenament.  Este adevarat ca ne alearga foarte mult (rade!).
 
Ai avut o discutie vis-a-vis de asteptarile pe care le are de la tine?
Da, am avut o discutie de aproape o ora. Mi-a cerut sa fiu serios, stia ca sunt putin mai rebel. Mi-am prezentat scuze pentru reactiile din trecut. Poate atunci era de vina si oboseala... I-am explicat ca nu sunt acel gen de jucator dur, care sa loveasca. N-am avut probleme cu nimeni si nu cred ca vreun adversar direct de-al meu din Romania poate sa-mi reproseze ceva.
 
Daca am face acum un exercitiu de imaginatie si ai trece in tabara cealalta, a antrenorilor, ce i-ai cere jucatorului Adrian Tudor? 
(Rade!) Aceasta este o intrebare foarte dificila si sincer nu ma asteptam la ea! Nu stiu, cred ca de-aia nu m-as face antrenor, probabil voi deveni manager sau cel putin impresar, nicidecum tehnician pentru ca stiu cat de greu este sa lucrezi cu jucatorii.  De multe ori jucatorul nu intelege antrenorul si invers. Pe de-o parte antrenorul nu vrea raul niciodata si priveste lucrurile per ansamblu. Insa nu poti tot timpul sa impaci pe toata lumea. Mereu apar nemultumiri. Doar ca  tu, ca antrenor, trebuie sa aduci echipa la stadiul de a castiga meciuri si de a evolua ca un grup.  Eu cred ca asta i-as cere lui Adi Tudor: sa joace pentru echipa! Sa isi doreasca victoria nu se pune problema, pentru ca cu cred ca exista vreun jucator care sa intre pe teren sa piarda, fie ca joaca in Liechtenstein sau in liga a cincea.
 
Ce asteptari ai de la aceste preliminarii in care vom evolua in meciurile retur cu Suedia, Belarus , Albania, Azerbaidjan?
Nu stiu la ce sa ma astept pentru ca eu nu am evoluat impotriva lor. Am vazut meciurile la televizor. Cred ca sunt sanse, noi am jucat foarte slab cu Azerbaidjanul si asta s-a vazut pe tabela.  E adevarat ca au jucatori foarte buni, insa eu cred ca nu sunt de neinvins, daca noi ne imbunatatim jocul. Cu Albania nu cred ca se pune problema, iar cu Belarusul trebuie sa demonstram ca nu a fost o intamplare victoria noastra din deplasare.
 
La finalul acestui interviu un mesaj pentru suporterii echipei nationale?
Ar fi cazul sa aducem performante si sunt sigur ca in momentul in care vor aparea, si suporterii echipei nationale vor fi alaturi de noi.  Ii astept la sala, in august, si in afara celor implicati in fenomen, as vrea sa vad si suporterii baschetului romanesc care vin sa sustina echipa nationala. Meritam, suntem tineri si dornici de performanta!
 
Foto: Adrian Tudor impreuna cu antrenorul Carl John Neumann, in timpul sedintei de stretching.

Carte de vizita:
Nume: Adrian Tudor
Data nasterii: 13.03.1985 / Constanta
Talie: 1,84 m
Greutate: 88 kg
Post: fundas
Frati: o sora mai mare, Nicoleta
Echipe la care a evoluat:  CSS Constanta, Farul Constanta, CSU Cuadripol Brasov, CSU Ploiesti, CS Otopeni
Palmares: 6 titluri de campion national, 5 cupe ale Romaniei si castigator al FIBA Europe Cup, toate castigate cu CSU Ploiesti.
 
Cel mai mare vis ca jucator: “Vreau sa fiu realist si nu cred ca voi juca vreodata in Euroliga sau in alte campionate super puternice. Imi stiu valoare si nu neaparat pentru ca nu pot, insa in acest moment cred ca locul meu este in Romania sau undeva in vecinatate.  Visul nostru ar fi sa ajungem la un Campionat European si cred ca ar fi o mare implinire atat pentru noi, cat si pentru Federatia Romana de Baschet.”
 

Parteneri